Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τι είναι τα χρώματα του Τατουάζ;

Τι είναι τα χρώματα του Τατουάζ;  

Η πιο σωστή απάντηση είναι απλή και σύντομη. Δεν μπορούμε  να είμαστε  100% σίγουροι! Οι κατασκευαστές των μελανιών και χρωστικών ( των χρωμάτων τατουάζ) δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν το περιεχόμενο. Ένας επαγγελματίας που αναμιγνύει τα δικά του μελάνια από χρωστικές ουσίες σε σκόνη , είναι  πιο πιθανό να γνωρίζει  τη σύνθεση των μελανιών που φτιάχνει.. Ωστόσο, οι πληροφορίες του είναι ιδιόκτητα (εμπορικά μυστικά), έτσ
ι ώστε κάποιος άλλος  να μπορεί ή να μην  μπορεί να πάρει απαντήσεις στην ερώτηση, τι είναι τα χρώματα που χρησιμοποιείς;.
Τα περισσότερα μελάνια για τατουάζ δεν είναι τεχνικά μελάνια. Είναι αιωρήματα  αποτελούνται δηλαδή από χρωστικές ουσίες που αιωρούνται σε ένα διάλυμα φορέα. Σε αντίθεση με την κοινή  πεποίθηση, οι χρωστικές ουσίες  συνήθως δεν είναι φυτικές χρωστικές ουσίες. Σήμερα οι χρωστικές είναι κυρίως μεταλλικά άλατα. Ωστόσο, υπάρχουν  χρωστικές ουσίες που είναι συνθετικές ( πλαστικά )  και υπάρχουν και  φυτικές χρωστικές ουσίες . Η χρωστική ουσία παρέχει το χρώμα του τατουάζ. Ο σκοπός του φορέα είναι να διατηρήσει (συντηρήσει) το χρώμα ,να  κρατήσει  το διασπειρόμενο υλικό σταθερό σε ομογενές μείγμα  (ομοιόμορφα) ώστε να είναι  εύκολη η εφαρμογή.
Χρώματα τατουάζ και τοξική τους δράση.
Αναφέρομαι με αυτό το άρθρο κατά κύριο λόγο στη  σύνθεση των μορίων της  χρωστικής ουσίας και του φορέα της (εκδόχου). Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υγείας που συνδέονται με το τατουάζ, τόσο από την εγγενή τοξικότητα των ουσιών που χρησιμοποιούνται αλλά και από την εφαρμογή  ανθυγιεινών πρακτικών κατά την διαδικασία δημιουργίας του τατουάζ.
Επομένως αν και εδώ αναφέρονται μερικοί από τους κινδύνους  για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους άλλους κινδύνους, που αφορούν τη φροντίδα ενός νέου τατουάζ, και την ασφαλής  διαδικασία δημιουργίας του ενημερωθείτε από συναφή άρθρα . Καλό είναι για κάθε υλικό (χρωστική ) ή έκδοχο που χρησιμοποιούμε μέσα στο δέρμα μας να ελέγξουμε  την αναφορά ασφαλείας που αυτό έχει , για την Ελλάδα την Έγκριση ΕΟΦ  the Material Safety Data Sheet (MSDS) για ότι έρχεται από USA.  Ο ΕΟΦ  δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει όλες τις χημικές αντιδράσεις ή τους κινδύνους που συνδέονται με χημικές αλληλεπιδράσεις εντός της μελάνης ή από την στιγμή που θα μπει στο δέρμα, αλλά θα δώσει  Βασικές πληροφορίες για το κάθε στοιχείο του μελανιού. Προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει Νομική δέσμευση στην χώρα προέλευσης της μελάνης της άδειας ή γνωστοποίησης του περιεχομένου στην αντίστοιχη υπηρεσία ΕΟΦ (Εθνικός οργανισμός φαρμάκων). Ειδικά όμως οι χρωστικές και οι μελάνες δεν έχουν υποχρέωση σε όλες τις χώρες για την έστω απλή αναφορά του περιεχομένου τους. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ οι χρωστικές και οι μελάνες δεν ρυθμίζονται από διατάξεις του  US Food and Drug Administration.
Η χημική σύνθεση των χρωμάτων για το τατουάζ εκεί παραμένει «Ιδιωτική « υπόθεση. Ενώ μπορείτε να δείτε μια λίστα με τα συστατικά για μια πολυ-βιταμίνη, δεν θα βρείτε τις ίδιες πληροφορίες σε ένα μπουκάλι μελάνι τατουάζ.
Αν  σκέφτεστε να προμηθευτείτε υλικό λοιπόν από ΗΠΑ ή Ασιατικές χώρες (ΚΙΝΑ, ΤΑΙΛΑΝΔΗ κλπ μοναδική εξασφάλισή σας για να έχετε υλικό που δεν πρόκειται να βλάψει  ,είναι να επιλέξετε  έναν αξιόπιστο, έμπειρο προμηθευτή . Αν είναι να επιλέξετε επαγγελματία τατουάζ , τότε καλύτερα να επιλέξετε κάποιον που έχει κατάστημα και εμπειρία τόσο στο να αναμιγνύει τη δική του μελάνι  (όχι απαραίτητα ασφαλέστερο), - πιθανόν δεν θα γνωρίζει την ακριβή τους σύνθεση -, όσο και να  έχει  την εμπειρία από τις εφαρμογές που έκανε με τις χρωστικές του , πως δεν έχουν δημιουργήσει  οποιαδήποτε προβλήματα ή έστω δεν έχουν αναφερθεί .
Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις γνωστές μάρκες χρωστικών , και όχι τις καινούργιες στην αγορά , αλλά και αυτές που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη εδώ και  χρόνια που είναι  εξάλλου λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μια αντίδραση .
 Για παράδειγμα, υπάρχουν  περισσότερες αναφορές  για αντίδραση στο  κόκκινο μελάνι σε σχέση με τα περισσότερα μαύρα μελάνια. Τα ελαφρύτερα χρώματα τείνουν να παράγουν περισσότερα αντιδράσεις από τις σκοτεινότερες αποχρώσεις , ίσως αυτό οφείλεται στο ότι  είναι απαραίτητη περισσότερη χρωστική για να επιτευχθεί ένα φωτεινότερο χρώμα. Δεν μπορεί κανείς να ταξινομήσει ένα συγκεκριμένο χρώμα ως «ασφαλές» ή «επικίνδυνο», γιατί αυτό εξαρτάται από το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά μπορούν όλοι να συζητήσουν, οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχουν  με τον καλλιτέχνη τατουάζ που επέλεξαν. Εκτός από την αντίδραση της μελάνης, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με το τατουάζ που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε.
Η Χημική σύνθεση των χρωμάτων τατουάζ
 Οι χρωστικές ουσίες παλαιότερα προέρχονταν από τη χρήση Ορυκτών και αιθάλη. Οι χρωστικές σήμερα περιλαμβάνουν τα αρχικά ορυκτά με την μορφή των μεταλλικών αλάτων , οργανικές  χρωστικές των  σύγχρονων Βιομηχανιών, λίγες  χρωστικές ουσίες με βάση φυτικές πρώτες ύλες, και συνθετικές χρωστικές . Αλλεργικές αντιδράσεις, ουλές, φωτοτοξικές  αντιδράσεις (δηλαδή, αντίδραση από την έκθεση στο φως, ιδιαίτερα στο ηλιακό), και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι δυνατό να εμφανιστούν με πολλές από αυτές τις χρωστικές ουσίες. Τα συνθετικά  είναι πολύ έντονα χρώματα, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει αντιδράσεις σε αυτά. Υπάρχουν, επίσης, συνθετικές  ι χρωστικές ουσίες που φωσφορίζουν στο σκοτάδι ή στο  μαύρο (υπεριώδες) φως . Αυτές οι χρωστικές ουσίες είναι εμφανώς πιο επικίνδυνες  και πιθανότερο να μην  είναι ασφαλείς , αλλά τοξικές .
Παρακάτω είναι μια λίστα των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ . Δεν είναι όλες, αφού σχεδόν τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χρώμα ή έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν. Για παράδειγμα τα καμένα κορδόνια των παπουτσιών , έχουν γίνει υλικό για χρώμα τατουάζ στις φυλακές των ΗΠΑ.
Επίσης πολλά χρώματα προέρχονται από αναμείξεις του ενός με το άλλο ή περισσότερα
Compostion of Tattoo Pigments
 Color
  Materials
 Comment
 Black
Iron Oxide (Fe3O4)
Iron Oxide (FeO)
Carbon
Logwood
Φυσική  μαύρη χρωστική είναι κατασκευασμένη από κρυστάλλους μαγνητίτη, σε σκόνη , το μαύρο από καύση των οστών(αιθάλη)  και άμορφο άνθρακα από εκπυρσοκρότηση . Η Μαύρη χρωστική γίνεται συνήθως από  Ινδικό μελάνι .
Το Logwood είναι ένα απόσταγμα από το  Haematoxylon campechisnum, που ζει  στην Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες
.
 Brown
Ochre
Καφέ ώχρα : αποτελείται από οξείδια( τριοξείδια) σιδήρου , αναμεμειγμένο με πηλό. Πρώτα παίρνουμε κιτρινωπή απόχρωση της ώχρας. Όταν αφυδατωθεί με  Θέρμανση, μετατρέπεται σε ώχρα με μια  κοκκινωπή απόχρωση.

 Red
Cinnabar (HgS)
Cadmium Red (CdSe)
Iron Oxide (Fe2O3)
Napthol-AS pigment
Η χρωστική από το  οξείδιο  του σιδήρου είναι επίσης γνωστή ως κοινή σκουριά. Οι χρωστικές από Κιννάβαρι  και  είναι ιδιαίτερα τοξικές. Τα κόκκινα Napthol συντίθενται από νάφθα. Αν και  λιγότερες αντιδράσεις έχουν αναφερθεί με ΝΑΦΘΟΛΗΣ κόκκινο από τις άλλες χρωστικές ουσίες,  όλα τα κόκκινα εγκυμονούν κινδύνους αλλεργικών ή άλλων  αντιδράσεων .
 Orange
disazodiarylide and/or disazopyrazolone
cadmium seleno-sulfide
Οι οργανικές σχηματίζονται από τη συμπύκνωση δύο μορίων (monoazo) ,- που περιέχουν ένα Αζωτο -. χρωστικής . Είναι μεγάλα μόρια, με καλή θερμική και χρωματική σταθερότητα .
.
 Flesh
Ochres (iron oxides mixed with clay)
 Τα χρώματα του δέρματος προκύπτουν από διαφορετικές αναλογίες οξειδίων του σιδήρου και αργίλου , όπως και από διαφορετική επεξεργασία με θέρμανση αυτών των μειγμάτων. 
 Yellow
Cadmium Yellow (CdS, CdZnS)
Ochres
Curcuma Yellow
Chrome Yellow (PbCrO4, often mixed with PbS)
disazodiarylide
Κάδμιο και  ώχρα μπορού να δώσουν αποχρώσει κίτρινου , ενώ η φυτική χρωστική προέρχεται από φυτά της οικογένειας ginger : ( aka turmeric) ή (curcurmin). Η αντιδράσεις στο κίτρινο είναι συνηθισμένο φαινόμενο εν μέρει επειδή χρειάζεται περισσότερο χρώμα για πετύχουμε ένα λαμπερό χρώμα στο δέρμα.  
Χρωμομολυβδοξείδια επίσης χρησιμοποιούνται με τοξικές επιδράσεις.
 Green
Chromium Oxide (Cr2O3), called Casalis Green or Anadomis Green οξείδιο του χρωμίου  που ονομάζεται Casalis κλπ,
Malachite [Cu2(CO3)(OH)2]
Ferrocyanides and Ferricyanides
Lead chromate Χρωμικός μόλυβδος
Monoazo pigment
Cu/Al phthalocyanine
Cu phthalocyanine φθαλοκυανίνη
Το πιο αδρανές υλικό είναι σκόνη από το ορυκτό Μαλαχίτη.
Τα πράσινα συνήθως προκύπτουν από πολλές αναμείξεις χρωστικών κίτρινου και κόκκινου (potassium ferrocyanide) με το πρωσικό μπλέ (ferric ferrocyanide)  Σιδηροκυανιούχα και σιδηρικυανιούχα
 Blue
Azure Blue
Cobalt Blue
Cu-phthalocyanine
Μπλε χρωστικές από ορυκτά περιλαμβάνουν ανθρακικό χαλκό (αζουρίτης), νάτριο πυριτικό αργίλιο (λάπις ή λάζουλι ), ασβέστιο πυριτικό χαλκό (αιγυπτιακό μπλε), τα οξείδια του κοβαλτίου άλλα οξείδια αλουμινίου και οξείδιο του χρωμίου. Τα ασφαλέστερα μπλε και πράσινα είναι άλατα χαλκού, όπως χαλκός pthalocyanine. Ο Χαλκός pthalocyanine ως χρωστική ουσία έχει την έγκριση του FDA για χρήση σε βρέφη έπιπλα ,τα παιχνίδια και φακούς επαφής. Οι χαλκοφόρες χρωστικές ουσίες είναι πολύ πιο σταθερές  από ό, τι ασφαλείς είναι αυτές του  κοβαλτίου, ή ουλτραμαρίνες.

 Violet
Manganese Violet (manganese ammonium pyrophosphate) μαγγάνιο πυροφωσφορικό αμμώνιο
Various aluminum salts
Quinacridone
Dioxazine/carbazole
Αρκετά μωβ ειδικά τα φωτεινά, είναι φωτοευαίσθητα και χάνους το χρώμα τους με την επίδραση του φωτός . Τα  Dioxazine and carbazole έχουν πιο σταθερό αποτέλεσμα από τα υπόλοιπα μωβ.
 White
Lead White (Lead Carbonate) Λευκό μολύβδου
Titanium dioxide (TiO2) Το διοξείδιο του τιτανίου
Barium Sulfate (BaSO4) Θειικό βάριο
Zinc Oxide
 
Λευκή χρωστική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της  ή να μετριάσει την ένταση των άλλων χρωστικών ουσιών. Τα Οξείδια του τιτανίου είναι τα περισσότερο ασφαλή , αδρανή των  λευκών χρωστικών.

Η Μελάνη για τατουάζ αποτελείται από χρωστική ουσία και ένα έκδοχο . Αυτό το έκδοχο μπορεί  να είναι μια ενιαία ουσία ή ένα μείγμα. Ο σκοπός του φορέα ( έκδοχο) είναι να κρατήσει τη χρωστική ουσία  ομοιόμορφα κατανεμημένη στο μείγμα . να τη διατηρήσει ρευστή , να αναστέλλει  την ανάπτυξη των παθογόνων παραγόντων, να αποτρέψει τη συσσώρευση ή συσσωμάτωση της χρωστικής ουσίας, ώστε να είναι εύκολη η εφαρμογή στο δέρμα. Μεταξύ των πιο ασφαλών  και πιο κοινών  συστατικών  που χρησιμοποιούνται είναι:
  • ethyl alcohol (ethanol)
  • purified water
  • witch hazel
  • Listerine
  • propylene glycol
  • glycerine (glycerol)

• Η αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη)
• απεσταγμένο  νερό
• αμαμήλιδα
• Listerine
• προπυλενογλυκόλη
• γλυκερίνης (γλυκερίνη)

Ωστόσο, και πολλές άλλες ουσίες  έχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων:
• μετουσιωμένες αλκοόλες (είναι τοξικές και μπορεί να κάψουν  το δέρμα)
• άλλες αλκοόλες (μεθανόλη  ή μεθυλική αλκοόλη και ισοπροπυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα χρησιμοποιείται συνήθως, αν και είναι τοξικά)
• αιθυλενογλυκόλη (αντιψυκτικό, το οποίο είναι τοξικό)
• αλδεΰδες, φορμαλδεΰδη και gluteraldehyde  (Πολύ τοξικό)
• Διάφορες  επιφανειοδραστικές ουσίες ή απορρυπαντικά

Ακόμη υπάρχουν και πολλές άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε μια μελάνη.
Μερικά από αυτά τα χημικά είναι μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες, τερατογόνα, τοξικά, ή μπορεί να συμμετέχουν στην δημιουργία άλλων αντιδράσεων  στο σώμα, βραδείας εξέλιξης ή πολύπλοκης αλυσιδωτής αντίδρασης που μπορεί να περάσουν  δεκαετίες για να εμφανιστούν τα αποτελέσματά τους.
Ακόμα κι αν έχετε χρωστικές ποιότητας  και χρησιμοποιούν τις συνιστώμενες ουσίες ως έκδοχα , υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο προφανείς λόγοι για κλονισμό της  υγείας, που δεν συνδέονται με τη μελάνη:
• Το αλκοόλ κάνει το δέρμα πιο διαπερατό. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι αλκοόλες  χρησιμοποιούνται για να αραιώσουμε το χρώμα ή για  να απολυμάνετε την επιφάνεια του δέρματος, επιτρέπουν  περισσότερες χημικές ουσίες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος από ό, τι συνήθως.
• Μια άλλη ενδιαφέρουσα πραγματικότητα  σχετικά με τις αλκοόλες  είναι ότι είναι γνωστές  ως «ενισχυτής». Δρα συνεργιστικά με μεταλλαξιογόνες, τερατογόνες και καρκινογόνες ουσίες αυξάνοντας την πιθανότητα  να προκαλέσουν βλάβη από ό, τι θα έκαναν οι ίδιοι ουσίες χωρίς την δράση της αλκοόλης. Αυτό φυσικά αφορά και το αλκοόλ που καταναλώνει ο δέκτης. Ένας από τους κανόνες του τατουάζ που γνωρίζει κάθε επαγγελματίας είναι ότι δεν κάνουμε τατουάζ σε χρήστες ουσιών που προκαλούν εθισμό . Εδώ περιλαμβάνεται και το ποτό (αλκοόλ)
Αν υπάρχουν ουσίες που δεν είναι αδρανείς στην χρωστική του τατουάζ, η αλκοόλη  αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί  μετάλλαξη ή ασθένεια, όχι μόνο στη περιοχή  του τατουάζ, αλλά σε όλο το σώμα.
• Οι  χημικές ουσίες που προορίζονται για ιατρικές χρήσεις, είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να είναι στείρες μικροοργανισμών (αποστειρωμένες) . Ωστόσο η ποσότητα του νερού που περιέχει μια χρωστική μπορεί να περιέχει (όσο υψηλής καθαρότητας και να είναι )  εξαιρετικά τοξικές ουσίες! Ένα παράδειγμα: είναι το αποσταγμένο νερό, το οποίο δεν προορίζεται για πόση, ενώ είναι αρκετά καθαρό  τεχνικά, ενδέχεται να έχουν ιδιαίτερα τοξικές οργανικές χημικές ουσίες ως προσμείξεις. Δεν είναι αποστειρωμένο.
• Το άτομο που αναμιγνύει το μελάνι πρέπει να γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει τις  κατάλληλες τεχνικές αποστείρωσης. Ώστε να μην επηρεάσει την ποιότητα της χρωστικής και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του προϊόντος του .Αυτό περιλαμβάνει γνώσεις της αποστείρωσης με θερμότητα , της ψυχρής αποστείρωσης και να κατανοεί επίσης την ανάγκη διαφορετικών μεθόδων αποστείρωσης ανάλογα με το υλικό .Για παράδειγμα  σκόνη  ή μικτή   χρωστική  με πολλαπλές αντοχές στην θερμοκρασία  δεν πρέπει ποτέ να αποστειρώνεται, δεδομένου ότι η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει χημικές μεταβολές στα μόρια της χρωστικής, και μερικές φορές παράγουν τοξικές ουσίες.
Αν και έχω  γράψει πολλά για τις αλκοόλες , πιστεύω ότι η αιθυλική αλκοόλη (διπλής απόσταξης σαν την Βότκα), είναι ο ασφαλέστερος φορέας για τις χρωστικές ουσίες. Προπυλενογλυκόλη και γλυκερίνη επίσης αφού διατηρούν την ομοιογένεια του αιωρήματος . Ιατρικού επιπέδου  προπυλενογλυκόλη και γλυκερίνη είναι συχνά διαθέσιμες στο φαρμακείο, αλλά και σε προμηθευτές που τροφοδοτούν τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, Βοτανοθεραπείας και φυσικών σαπουνιών .
Δηλαδή υποστηρίζω πως πρέπει να γνωρίζουμε την προέλευση της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιηθεί είτε ως έκδοχο είτε ως χρωστική και τις συνθήκες παρασκευής και επεξεργασίας της για να σιγουρευτούμε πως θα έχουμε το ελάχιστο κόστος κατά την εφαρμογή Δερματοστιξίας.

Προσωπικά στα 15 χρόνια εφαρμογών Μόνιμου τατουάζ, επανορθωτικού τατουάζ και τατουάζ σώματος είχα μία περίπτωση που δεν με άφησε ικανοποιημένο , γιατί η χρωστική που διέθετα αλλοιώθηκε με την επίδραση του φωτός και διαφοροποίησε το αποτέλεσμα. Κατάλαβα πως οφειλόταν στην δράση του κίτρινου χρώματος που χρησιμοποίησα ανάμεσα στα άλλα για να πετύχω το αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τον δέκτη του τατουάζ.
Από τότε  δεν υποκύπτω στις επιθυμίες του κάθε πελάτη και είμαι ξεκάθαρος και αυστηρός στην επιλογή μου για χρώμα , σχέδιο και…. πελάτη.
 Μπορεί αυτό το άρθρο να τρομάξει τους υποχόνδριους  ή να προετοιμάσει όποιον θέλει να κάνει τατουάζ , δίνοντας του τις κατάλληλες γνώσεις για να θέσει τις σωστές ερωτήσεις στον επαγγματία που επιλέγει για να σημαδέψει το σώμα του ανεξίτηλα .
Ευχαριστούμε το Νίκο για το άρθρο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου